Minulla oli tänään suuri ilo ja kunnia tervehtiä Riihikodin väkeä Riihimäen kaupungin puolesta, valtuuston varapuheenjohtaja vanhainkodin omassa joulujuhlassa. Sali oli loppuunmyyty, kuten eräs vanha rouva vieressäni nauroi. Kuusi oli koristeltu ja joululaulut soivat. Tunnelma oli kaunis ja herkkä.

Olen itse työskennellyt pitkään vanhusten parissa, terveyskeskuksen vuodeosastolla ja nähnyt ne monet joulukyyneleet. Onnen-, ilon-, surun-, hämmennyksen- ja yksinäisyyden kyyneleet. Niiltä ei tänäänkään Riihikodin juhlassa vältytty. Tämän joulutervehdyksen myötä haluan toivottaa teille kaikille ihanaa ilon ja rakkauden, Joulunjuhlaa.

Aino-Kaisa

Hyvä Riihikodin väki

 

Muistelin juuri tänään sitä aamua, kun tulin tänne Riihikotiin ensimmäistä kertaa sijaiseksi. Tulin aamuvuoroon sunnuntaina ja edellisenä yönä oli siirrytty talviaikaan. Aamuvuoroni alkoi seitsemältä, mutta olin niin tohkeissani, etten ollut muistanut siirtää kelloja. Niinpä kolkuttelin jo ennen kuutta Riihikodin ovia.

Yövuorolaiset olivat varmasti niin hämmentyneitä uuden sijaisen aikaisesta aamusta, etteivät tohtineet huomauttaa kellojen siirrosta, ennen kuin itse ihmettelin missä muu aamuvuoron väki viipyy. Siitä aamusta on nyt jo hetki kulunut aikaa, ja lähihoitajasta on tullut kansanedustaja ja Riihimäen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja. Ja siinä roolissa minulla on ilo tervehtiä teitä tänään Riihimäen kaupungin puolesta.

Arvoisat ihmiset

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Maanantai oli kuitenkin käännekohta ja päivä alkaa hiljalleen pidetä. Pitkä syksy ja talvi kääntyvät vähitellen kevääksi. Keskelle pimeintä vuodenaikaa sijoittuu valon ja rakkauden juhla – Joulu.

Kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymäpäivänä, mutta kaikille meille uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta joulunaika antaa mahdollisuuden hetken levähtää ja kerätä voimia tulevaan.

 Joulu on leimallisesti lasten juhla. Lapset odottavat jännityksellä joulupukkia tuomaan lahjansa. Lahjojen antaminen juuri jouluna on raamatun kertomuksista periytyvä tapa. Toivathan itämaan tietäjät Jeesus-lapselle omat lahjansa. Lahjoja eivät saa ainoastaan lapset, vaan muistamme jouluna myös muita läheisiämme lahjoin.

Jouluna perheet ja sukulaiset kokoontuvat yhteen syöden ja nauttien toistensa läheisyydestä. Kaikilla ei kuitenkaan ole tähän mahdollisuutta. On paljon yksinäisiä ihmisiä, joilla ei ole sukulaisia tai ystäviä, joiden kanssa voisi joulua viettää. On vanhuksia, joiden ainoa vieras joulunakin on häntä pikaisesti katsomassa käyvä kodinhoitaja. Toivottavasti kävijällä olisi edes jouluna aikaa viivähtää hiukan pidempään.

Kiire ja työpaineet leimaavat aivan liikaa niiden ihmisten elämää, jotka tekevät arvokasta työtään vanhusten parissa. Aika riittää hädin tuskin välttämättömien toimenpiteiden suorittamiseen.  Kireän talouden aikanakaan ei kuitenkaan saisi vetää henkilöstöresursseja niin tiukalle, että hoitotyö käy entistä raskaammaksi ja joskus jopa ylivoimaiseksi.

Osa meistä viettää joulunsa palvelukeskuksissa, joissa on mahdollisuus olla lähellä muita ihmisiä ja nauttia yhdessä olemisesta.  Palvelutaloissa ja – keskuksissa on turvaa antava henkilökunta aina läsnä.

 Tämän päivän politiikka painottaa entistä enemmän kotona jaksamista mahdollisimman pitkään. Niin kauan, kun vanhus tulee toimeen kotona, se varmasti onkin paras vaihtoehto.

Usein kotona puoliso hoitaa hyvinkin huonokuntoista vanhusta omaishoitajana. Tämäkin on hyvä vaihtoehto, niin kauan kun voimia riittää. On kuitenkin pidettävä huolta siitä, ettei omaishoidosta muodostu hoitajalle ylivoimaista taakkaa.

Hyvät Joulunjuhlijat

Huomenna hiljennymme viettämään joulua ja heitämme hetkeksi sivuun arkiset huolemme.

Toivotan teille kaikille hyvää joulua ja onnea tulevalle uudelle vuodelle sekä erityisesti hoitohenkilökunnalle jaksamista arvokasta työtä tehdessänne.

Hyvää Joulua!