"Hyvät puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän jäsenet

 
Oma kansanedustajan urani alkoi vauhdikkaasti noin kaksi kuukautta sitten kun pääsin tai jouduin Säätytalolle suoraan neuvottelupöytään, tosin turvallisesti Kalliorinteen Riston ja Kuuselan Jyrin kanssa. Me olimme oikeuspolitiikan, sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton - työryhmässä ja myös harmaa talous kuului meille. Ryhmässä tehtiin kovasti töitä, saatiin hyviä kirjauksia, mutta pettymyksiäkin matkanvarrelle sattui.
 
Elämä on kompromisseja. Kaikkea ei voi saada, vaikka kuinka haluaisi ja taistelisi vastaan. Mutta asioita voi hoitaa parempaan suuntaan askel kerrallaan.
Hyvässä parisuhteessakin vaaditaan kompromisseja. Ei voi ajatella että on vain minä, minun ajatukseni, arvot ja intohimot. Jos toinen haluaa lähteä viettämään iltaa leffaan ja toinen haluaa mennä nukkumaan, voidaan katsoa vaikka elokuva kotisohvalla. Vastaan tulemista tarvitaan - myös politiikassa.
 
Nyt kuuluukin kysymys; Haluammeko me olla pienin oppositiopuolue, joka arvostelee kovin sanoin hallituksen tekemiä esityksiä, joita olemme olleet itsekin säätämässä ja hyväksymässä. Vai haluammeko me olla kolmanneksi suurin hallituspuolue, joka jatkaa neuvotteluita muiden puolueiden kanssa hallituksessa kahden ministerin voimin.
Minä uskon, että tämän hallitusohjelman kanssa me voimme elää, tehdä uskottavaa politiikkaa vastuullisesti ja siksi kannatan osallistumista hallitukseen.
 
Haluan vielä kiittää neuvotteluryhmää ja asiantuntijoita yhdessä ja erikseen hyvästä yhteishengestä. Erityisen suuren kiitoksen ansaitsee puheenjohtaja Paavo. Paavo jaksoi tsempata ja luoda uskoa välillä epätoivoonkin vaipuneeseen porukkaan. Ja taas väännettiin."

Minä siis olin vasemmistoliiton hallitukseen menon kannalla. Hallitustaipaleesta ei tule helppo, mutta kuka pitää hallituksessa pienituloisen tai köyhän puolia, ellei vasemmisto ole mukana hallituksessa. Saimme neuvotteluissa monia hyviä kirjauksia ohjelmaan ja muutamalle puoluevaltuuston jäsenelle hyvät kirjaukset olisivat riittäneet. Minusta on kuitenkin vastuullista, että vasemmisto lähtee myös mukaan hallitukseen edistämään asioita, jotka ovat hallitusohjelmassa vielä muodossa selvitetään.

Saimme kaksi ministerinsalkkua. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki valittiin yksimielisesti Kulttuuri- ja urheiluministeriksi. Salkku on kuin tehty Paavolle. Kuka oli ollut parempi valinta tähän tehtävään kuin intohimoinen jalkapallofani ja kulttuurin suurkuluttaja. Raskaan liikenneministerin salkun ottaa kannettavakseen Kainuulainen Merja Kyllönen, joka lupasi jo tarttua vaikka lumikolaan omin käsin ensi talven pyryjen yllättäessä.

Kentältä on tulvinut paljon palautetta. Puolesta ja vastaan. Toivon nyt luottamusta eduskuntaryhmän, puoluehallituksen sekä puoluevaltuuston demokraattiselle päätökselle osallistua hallitukseen. Uskon vahvasti, että hallitusyhteistyö etenkin sosiaalidemokraattien ja vihreiden, sekä kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja rkp:n kanssa on meille parempi vaihtoehto kuin oppositio keskustan ja perussuomalaisten kanssa.