Eilen julkaistiin hallituksen päätökset koskien kehysriihtä. Suomen taloutta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kävi pitkän, perusteellisen ja avoimen keskustelun esitetyistä kehyksistä. Tunteet olivat pinnassa pitkän päivän iltana eikä kyyneleiltäkään vältytty. Arhinmäki kertoi kehysneuvotteluiden tuloksesta eduskuntaryhmälle illan pimetessä ja samalla taivas muuttui ikkunan takana purppuranpunaiseksi.

Esityksessä oli jotain hyvää. Arvonlisäveroa ei koroteta eikä opintotukiin kosketa. Ympäristölle haitallisia tukia karsitaan ja veronkorotuksia kohdistetaan ympäristöveroihin.

Verotuksen painopistettä muutetaan niin, että suurituloisten veroja kiristetään ja pienituloisten veroja kevennetään. Pidän myös hyvänä päätöksenä siirtää toimeentulotuen perusosan maksatuksen kunnilta Kelaan. Tämä vähentää ihmisten juoksuttamista luukulta toiselle ja tekee toimeentulotuen hakemisesta entistä selkeämpää.

Kehysriihessä päätettiin myös lapsilisien tason leikkaamisesta. Riihessä oli lapsilisien osalta monia erilaisia malleja ja laskelmia, joista lopulta päädyttiin tähän kaikilta tasapuolisesti leikkaavaan malliin. Tämä ei ole oikeudenmukainen päätös. Itse olisin pitänyt oikeudenmukaisempana lapsilisien verotusta, jolloin lapsilisiin olisi voitu tehdä tasokorotus ja verotuksen keinoin tasata lapsilisää niin, että pienituloisille summa olisi ollut suurempi. Monissa lapsiperheissä lapsilisä käytetään kurahousuihin ja leipään kun taas toisissa perheissä lapsilisä annetaan suoraan lasten käyttöön tai laitetaan säästöön.

Sähköveroa päätettiin nostaa, polttoaineveroa kiristetään, työmatkakustannusten omavastuuosuus nousee, lääkekattoa ei lasketa mutta sen sijaan lääkeostoihin tulee 50 euron omavastuu.

Asuntolainan korkovähennysoikeuden pienennystä jatketaan edelleen ja valtion osuutta ansiosidonnaisesta päivärahasta leikataan.

Nämä ovat päätöksiä, jotka koskevat monia suomalaisia ja monet niistä kertaantuvat perheissä. Tämän seurauksena tuloerot eivät pienene toivomallamme tavalla.

Vasemmistoliiton ministerit Paavo Arhinmäki ja Merja Kyllönen ovat lähes kolme vuotta hallituksessa oloaikanamme taistelleet oikeiston vaatimia huononnuksia vastaan. Vasemmisto yritti nytkin kaikkensa, jotta työ hallituksessa olisi voinut jatkua, jotta olisimme jatkossakin voineet olla vaikuttamassa asioihin pienituloisten ihmisten hyväksi. Valitettavasti se ei nyt riittänyt, tällä kertaa emme päässeet kompromissiin.

Nyt jatkamme työtä oppositiossa.