Arvoisa puhemies,

 

Hallitusohjelmaa on muokattu neljän vuoden aikana useaan otteeseen. Monta ministeriä on tullut sisään ja ulos ja vaihtanut salkkua lennossa. Ei kovin pitkäjänteistä politiikan tekoa, vaikka päätökset ulottuvatkin pitkälle tulevaisuuteen. Sama trendi jatkuu ja tämä viimeisin Kokoomuksen ministerikierrätys on vertaansa vailla.

 

Kun Vasemmistoliitto keväällä lähti hallituksesta, Paavo Arhinmäen ja Merja Kyllösen tilalle ei valittu uusia ministereitä muista hallituspuolueista. Heidän hoitamansa kulttuuri- ja liikenneasiat jaettiin entisille ministereille, koska hallituksen lyhyeksi loppukaudeksi ei kannattanut enää valita uusia ihmisiä.

 

Nyt kuitenkin Stubb nosti hallitukseen kolme uutta ministeriä, ensikertalaisia kaikki, ja sen lisäksi vielä kierrätti salkkuja ministeriltä toiselle. Uudet ministerit ehtivät istua palleillaan vain 10 kuukautta, ja täytyy toivottaa onnea ja menestystä ministereille asioihin perehtymiseen.

 

Arvoisa puhemies,

 

Ministeri Stubbin hallitus ei korjaa kehysriihen pahimpia epäkohtia, joiden takia Vasemmisto joutui lähtemään hallituksesta huhtikuussa.

 

Työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden perusturvaan kohdistuva indeksileikkaus pysyy voimassa. Myös lääkkeiden Kela-korvauksia leikataan. Peruskoulun luokkakokojen pienentämiseen ja kouluviihtyisyyden lisäämiseen tarkoitetusta erillismäärärahasta leikataan reilusti.

 

Myös kovaa kohua herättänyt lapsilisäleikkaus pidetään siis voimassa, mutta sitäkompensoidaan lapsiperheille tulevalla verovähennyksellä. Malli on tarkoitus saada valmiiksi budjettiriiheen mennessä, ja silloin vasta nähdään, millainen ja mitenoikeudenmukainen se on. Kustannusvaikutuksen sanotaan olevan vuositasolla 70 miljoonaa euroa.

 

Lapsilisäleikkaus tarkoittaa 8 euron leikkausta per lapsi ja sillä arveltiin saatavan noin 110 miljoonan euron säästöt. Heti kehysriihessä tehdyn ratkaisun jälkeen usealla suulla hallituksen pöydän ympärillä vaadittiin lapsilisäleikkauksen peruuttamista. Heti valintansa jälkeen pääministeri Stubb lupasi, että lapsilisien leikkaaminen palaa pöydälle. Näin todella toimittiin ja minihallitusneuvotteluissa lapsilisä palasi pöydälle. Lopputulos vain on paljon monimutkaisempi ja nähtäväksi jää, kuinka oikeudenmukaiseksi se osoittautuu. Tässä vaiheessa sitä on vaikea arvioida, koska malli ei ole valmis.

 

Arvoisa puhemies,

 

Minihallitusneuvotteluissa päätettiin luopua vasemmiston ja vihreiden pitkään ajamasta ja alkuperäiseen hallitusohjelmaan kirjatusta windfall-verosta. Tämä oli huono päätös.

Vanhoja ydinvoimaloita ja vesivoimaloita omistaville yhtiöille annettava lahja ei millään lailla kannusta työllistämään, vaan se valuu omistajien voittoihin. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan tämä aukko verotuloissa korvataan mahdollisesti ympäristö- ja kulutusverolla. Tavalliset kuluttajat toisin sanoen maksavat suurten teollisuusyritysten omistajille tehtävän verohelpotuksen.

 

Arvoisa puhemies,

 

Minihallitusneuvotteluiden jälkeen erityisesti Vihreät ovat jo ehtineet ilakoida sillä, että Suomi siirtyy raiteille. Oikeammin voisi todeta, että pääkaupunkiseutu siirtyy raiteille, sillä hallitusohjelman merkittävimmät liikennepanostukset koskevat juuri pääkaupunkiseutua. Nämä päätökset ovat kuitenkin ehdottomasti kannatettavia.

 

Varsinaisesti raiteille siirryttiin jo Merja Kyllösen tultua liikenneministeriksi, koska Kyllösen ansiosta ensimmäistä kertaa Suomessa panostetaan enemmän raideliikenteeseen kuin kumipyöräliikenteeseen. Huomionarvoista on se, että kaikista näistä hankkeista on jo ollut aiemminkin kirjaukset, rahaa vaan ei ole ollut. Vaan eipä ole nytkään. 

 

Raiteiden ja teiden kunto heikkenee joka tapauksessa entisestään, sillä raide- ja tierahoista leikataanedelleen 100 miljoonaa euroa joka vuosi nykyisestä jo nyt liian matalasta tasosta.

 

VR-yhtymä myös maksaa valtiovarainministeriön kehotuksesta valtiolle osinkoina 30,4 miljoonaa euroaAlun perin tarkoitus oli, ettei osinkoa jaeta, sillä yhtiöllä on laaja investointiohjelma, jonka rahoitus olisi turvattava. Tästä kehityksestä onkin syytä olla huolissaan. Kun raiderahoja leikataan jo kehyksestä ja vielä lisäksi otetaan osinkoja, kun raiteiden kunto pitäisi kuitenkin jollain konstilla turvata koko maan laajuisesti.

 

Arvoisa puhemies,

 

Kannatan edustaja Arhinmäen epäluottamusesitystä.