Riihimäen kaupunginhallitus päätti tänään kokouksessaan, ettei kaupungissa jatkossa tarjota kuntalaisille edes perusterveydenhuollon tasoista yöpäivystystä. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että päivystystä Riihimäellä on ainoastaan klo 8-22, jonka jälkeen päivystys siirtyy Hämeenlinnaan.
Matka sinänsä ei ole pitkä, mutta ensihoidon taso seutukunnalla ei ole riittävällä tasolla siihen nähden, ettei yöpäivystystä ole, ja toisaalta kyseessä on koko Riihimäen sairaalan kohtalo. Mikä on sellainen sairaala, jossa ei ole lääkäriä 24/7, ja toisaalta, jos lääkäri talossa on osaston potilaita varten myös yöaikaan, ei minun järkeeni mahdu, miksei tämä päivystävä lääkäri voisi hoitaa niitä 1-5 potilasta yöaikaan, jotka ovat avun tarpeessa?

Jos tikkaushoitoa vaativa potilas joudutaan viemään yöaikaan Hämeenlinnaan, kuluu ambulanssin keikkaan kaksi tuntia. Sinä aikana Riihimäki on ilman ambulanssia, joka tavoittaa keskusta kuudessa minuutissa. Samalle yölle voi sattua yleistilan laskuun sairastunut mummo, joka viedään myös esimerkiksi pissatulehduksen vuoksi Hämeenkinnan keskussairaalaan. Näiden vaarattomien, mutta välitöntä hoitoa vaativien potilaiden kuljettamiseen kuluu yhteensä jo neljä tuntia. Potilaiden kotiin jättäminen on jo lisääntynyt Riihimäellä ja tulee lisääntymään entisestään, koska ambulanssi henkilökunta joutuu ajattelemaan myös sitä, ettei Riihimäkeä voi jättää kokonaan ilman ambulanssia. Yön aikana voi tulla vieläkin kiireellisempää hoitoa vaativa potilas, esimerkiksi sydäninfarkti- tai aivohalvaustapaus. Jo nyt ambulanssihenkilökunta joutuu pyytämään lääkäriltä lupaa jättää potilas kotiin ja neuvoa häntä ottamaan yhteyttä lääkäriin aamulla.

Yöpäivystyksen sulkeminen kokonaan aiheuttaa vajausta myös poliisien resursseissa. Poliisien suurena huolena ovat muun muassa huumaantuneena ajavat henkilöt, jotka joudutaan kuljettamaan Hämeenlinnaan verikokeisiin. Aikaa verikokeeseen kuluu noin neljä tuntia ja pahimpina öinä näytteenottoja on muutamia. Aikaisemmin näytteet on voitu ottaa Riihimäen yöpäivystyksessä.

Tulevaisuuden uhkakuva on, että sekä ambulanssi että poliisi ovat pienten, mutta välitöntä hoitoa vaativien asiakkaiden kanssa Hämeenlinnassa, jolloin Riihimäki on suojaton. Nämä edellä mainutut, kuvitteelliset potilaat olisivat hoidettavissa Riihimäen yöpäivystyksessä, mutta esim. aivohalvauspotilaat tai sydäninfarktin saaneet on saatava erikoissairaanhoitoon välittömästi. Ambulanssi ja poliisin ollessa poissa päivystämään jää toki paloauto, joka kykenee ensivasteeseen, mutta sen miehistö ei kykene kuin hätäensiapuun. Sen varaanko me laskemme terveytemme hädän hetkellä.

Yöpäivystyksen ylläpitäminen ei toki olisi ollut ilmaista seutukunnallamme, mutta kaikki ei ole rahassa mitattavissa.