Eilisen illan uutiset kertovat, että Tasavallan presidentti Niinistö on toimittanut valtioneuvoston konttoriin kirjelmän, jossa hän pyytää oman vuosipalkkionsa alentamista viidenneksellä. Kannatettava ajatus presidentiltä, jonka vuosipalkkio on 160 000 euroa verottomana.
Palkka-alen jälkeen presidentin veroton vuosiansio on 126 000 euroa. 

Heti eilisiltana arvelin, että palkkakeskustelulle seuraa jatkoa. En näköjään osannut arvata kuinka nopeasti ja miten suuressa mittakaavassa. Sosiaalinen media on pullollaan keskustelua palkka-alesta ja näkökulmia on monia.

Reilu vuosi sitten Iltalehti kertoi, että osa kansanedustajista olisi valmiita pudottamaan palkkiotaan. Tuolloin keskustelu virisi, kun ministerit leikkasivat omia palkkioitaan 5%.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011100614515051_uu.shtml

Itse pohdin tuolloin, mitä palkkojen alentaminen kertoo työn arvostamisesta. 
Jos poliittiset päättäjät nyt seuraavat Tasavallan presidentin esimerkkiä, niin kenen oletetaan seuraavan kansanedustajien esimerkkiä? Tavallisen palkansaajan? Toivottavasti ei.

Kansanedustajat ovat aikoinaan päättäneet itse omista palkkioistaan. Koska monet kokivat omien palkkioidensa määrittelemisen moraalisesti epäilyttävänä, perustettiin eduskuntaan erillinen palkkiotoimikunta, joka määrittelee kansanedustajien palkkiot. 
Siksi pidän hieman erikoisena tilannetta, jossa edustajat yht'äkkiä haluavat olla määrittelemässä itselleen sopivaa palkkiota luottamustoimestaan. 

Eniten minua huolettaa, että kohta olemme tilanteessa, jossa toteutetaan vanhaa sanontaa "Mitä isot edellä, sitä pienet perässä." Seuraavaksi palkkoja alenneteen Sari sairaanhoitajalta, Onni opettajalta ja nipistetään vielä Pihtiputaan mummonkin eläkkeestä.

Palkka-alea järkevämpi keino talouden tasapainottamiselle olisi verotuksen kiristäminen. Solidaarisuusveron tulorajaa voitaisiin laskea 60 000 euroon, jolloin niin kansanedustajien kuin muidenkin yhtä paljon tienaavien verotus kiristyisi. Myös pääomatulojen verotusta voitaisiin kiristää ja progressiota lisätä entisestään.

Tämän keskustelun yhteydessä on syytä myös todeta, että palkkojen alentamista seuraa ostovoiman heikentyminen ja verotulokertymän pienentyminen. Kysymys ei ole aivan yksiselitteinen.

Nyt odotan innolla yritysjohtajien ilmoittautumista mukaan näille palkka-ale viikoille. Suuryritysten johtajilla on kovien palkkojen lisäksi huikeat palkitsemis- ja bonusjärjestelmät.

Lopuksi. Jos eduskunnan palkkiotoimikunta katsoo, että kansanedustajien palkkioita on syytä laskea, niin sitten asia varmasti on niin. 
Ministereiden viitoittama suunta on hyvä. 5 %. 

Aamupäivällä erään kaupan kassalla ollessani toinen myyjä kysyi toiselta; "Sopiiko että sä lähdetkin tänään töistä jo puoliltapäivin, kun meitä on täällä töissä tänään liikaa." Eräänlainen palkka-ale sekin.