Vasabladet esitti puolueiden varapuheenjohtajille kysymyksen "Miten saadaan valtion kestävyysvaje umpeen?". Kysymys on suuri, mutta varmasti polttava ensi kevään vaaleissa. Jos tähän kysymykseen olisi yksi oikea vastaus, niin henkilö joka vastauksen tietäisi, olisi todella viisas.

Jokaisella puolueella (ja henkilöllä puolueen sisällä) on oma ja tietenkin se viisain ratkaisu. Minä lähtisin kuromaan kestävyysvajetta umpeen verotuksen kautta.

Viime vaalikausilla on tehty veronalennuksia, jotka mielestäni eivät ole olleet viisaita ja onnistuneita. Päinvastoin. Veronalennukset ovat lisänneet tuloeroja ja köyhyyttä Suomessa. Hyvinvointivaltio on alkanut romuttua.

Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että pienituloisimpien verotusta kevennettäisiin ja kaikkein pienimmistä tuloista ei tarvitsisi maksaa veroja lainkaan. Hallituksen linjaus on kuitenkin päinvastainen ja suurimman hyödyn veronkevennyksistä ovat saaneet suurituloisimmat ja pääomatuloilla elävät. Pääomatuloista maksetaan veroa 28 prosenttia ja tämä alhainen veroaste houkuttelee siirtämään verotusta tuloveroista pääomaverotukeen. Näin tekevät ne, joilla siihen on mahdollisuus.  Kunnat eivät hyödy mitään pääomaveroista ja näin verokeinottelijat siirtävät veronsa kuntien ulottumattomiin.

Helsingin Sanomien mukaan pääomatulojen verotuotot ovat kasvaneet lähes kaksinkertaisiksi viidessä viime vuodessa ja samassa suhteessa siis pääomatulotkin. Näillä verotuotoilla ei kuitenkaan makseta palveluja kuntiin. Kaiken kukkuraksi pörssin ulkopuolisista yhtiöistä saadut osingot ovat täysin verovapaita 90 000 euroon asti. Perusteluna verovapaudelle pidetään sitä, että yhtiöihin sijoitettuja pääomia on kohdeltava kuin lainapääomaa. Korkotasoksi on määritelty yhdeksän prosenttia eli reilusti enemmän kuin tämän hetken korkotasolla saa tuottoa esim. pankkitalletuksista. Tällaisia osinkoja maksettiin toissa vuonna reilut miljardi euroa.

 

Minä esitän ratkaisuksi erillisen pääomatuloveron sekä mahdollisuuden 90 000 euron verottomiin osinkoihin poistamista. Sen sijaan kaikki tulot on verotettava yhden progressiivisen tuloveroasteikon mukaan. Eli verot maksukyvyn mukaan!

 

Sen sijaan en kannata verotuksen painopisteen siirtämistä kulutukseen. Kun kulutusveroa eli arvonlisäveroa korotetaan, tuntuu se heti ja eniten pieni- ja keskituloisten kukkarossa päivittäin. En myöskään ole valmis leikkaamaan kestävyysvajeen nimissä hyvinvointipalveluja tai sosiaaliturvaa. Päinvastoin. Palveluiden määrää on lisättävä ja laatua parannettava, sillä väestö ikääntyy ja haluan taata kaikille vanhuksille hyvän hoidon.